maandag 26 oktober 2009

Suiker...


Een klein beetje uitleg bij het koken en bakken met weinig of geen suiker....

Ons lichaam heeft suikers nodig om te functioneren. Meer zelfs: onze hersenen functioneren zelfs uitsluitend op suiker (glucose). De suikerbalans in ons lichaam is dus erg belangrijk.

Om een constante aanvoer van suikers in ons lichaam te waarborgen is het nodig dat we bepaalde producten gaan consumeren, vooral TRAGE suikers. Deze zitten in granen, noten, pasta, aardappelen, groenten en fruit.

Regelmatige opname van deze producten garanderen dat je eenzelfde energiepijl hebt doorheen gans de dag, deze suikers worden beetje bij beetje opgenomen en vrijgegeven in het lichaam.

Maar er zijn ook snelle suikers. Deze producten zorgen ervoor dat je heel snel een suikerkick krijgt, dat je bloedsuikerspiegel heel snel de hoogte in schiet en dat je gedurende een korte periode plots veel energie hebt, maar dat de terugslag daar op volgt, nl door een dip. Wanneer je na zo een kick een terugval hebt, geven je hersenen een soort alarmsignaal af in de vorm van.... zin in zoet.

Deze snelle suikers vinden we in de vorm van suiker, siroop, honing, etc. Ze zijn in heel veel zaken verwerkt, maar zijn eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons lichaam, want ons lichaam heeft nood aan een stabiele suikeraanvoer, niet aan opeenvolgende ups en downs.

Bovendien als we denken aan de suiker die in een pot in onze keukenkast staat, kristalsuiker, bruine suiker, bloemsuiker etc... is die suiker ook nog om een andere reden echt niet goed voor ons lichaam. Suikerproducten halen namelijk belangrijke mineralen en vitaminen uit ons lichaam, zoals calcium, chroom, kalium, vitamine B en zink.

Het kan dus zijn dat je voedingstekorten oploopt terwijl je heel gezond eet, maar tegelijkertijd teveel suiker verbruikt. De suiker gaat dan lopen met alle vitamientjes die je die dag al hebt verzameld. Hierdoor gaat je weerstand sneller zakken en word je dus sneller ziek.

Als dit voor volwassenen al geldt, geldt dit zeker ook voor kinderen, zeker voor de allerkleinsten die nog enorm groeien en wiens weerstand nog in ontwikkeling is.

Dus als je het mij vraagt: geen suiker in het eerste levensjaar van de kinderen. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Eén van de eerste woorden die vele kinderen kennen is 'koekoe' of 'koek'.

Wist je dat er in de Betterfood en vitabiskoekjes ook (veel) ongezonde suikers zitten? Zelfs in koekjesmeel?

Qua suikers zijn graanvlokken of granen eigenlijk een beter alternatief. Ze voorzien in vezels en mineralen, maar dan zonder suiker. Kindjes die geen zoet gewend zijn, vinden dit ook zeker niet raar of smakeloos.

Kindjes die wel al zoet gewend zijn, kunnen dit afleren al zal dat in het begin waarschijnlijk wel op weerstand stoten. In ieder geval heeft ons lichaam slechts 21 dagen nodig om te wennen aan een nieuw voedingspatroon en dat is echt niet zo lang.

Mag je dan nooit meer suiker geven aan kinderen? Tuurlijk wel. Weet wel dat er een heel groot verschil is in suikers.

Ik haalde reeds aan dat kristalsuiker, bruine suiker etc geen goede suikers zijn. Dit noemen we geraffineerde suikers. Raffineren is een proces waarbij suikerbiet of suikerriet ontdaan wordt van alle vezels en vitaminen en mineralen, van alle goede dingen dus.

Ongeraffineerde suiker is daarvan iets beter, ze bevat nog wel een kleine hoeveelheid vezels en mineralen, maar langs de andere kant zorgt ook deze suiker voor grote schommelingen in onze bloedsuikerspiegel, want dan weer niet zo goed is.

Andere alternatieven zijn natuurlijke suikers, zoals agavestroop, ahornstroop en diksap.

Agavestroop en ahornsiroop zijn onbewerkte producten van planten. Ze zijn heel zoet, dus je hebt er minder van nodig en ze bevatten wel nog alle originele vezels, mineralen en vitaminen.

Als we gaan bakken en lekkernijen gaan klaarmaken voor de opvang, gebruiken we dus bij voorkeur gezonde suikers: we werken met fruit, met natuurlijke suikers en bovenal: we werken met minder zoet dan wat gangbaar gebruikt wordt. Je zal zien: dat kan even lekker zijn.

1 opmerking:

  1. En wat de meesten trouwens niet weten is dat de meeste kinderen die zogezegd ADHD hebben teveel suikers eten en gewoon daardoor ADHD lijken te hebben, terwijl dat helemaal niet zo is.
    Scholen moeten dus echt maar eens nadenken wat ze zichzelf aandoen als ze kinderen verplicht koekjes van school laten eten...
    Bij het koekjesmeel had ik er trouwens nog niet bij stilgestaan en ik maar beweren dat ik ons kleintje zo lang mogelijk geen suikers ga laten eten!

    BeantwoordenVerwijderen