dinsdag 27 juli 2010

linzengehakt : een heerlijk gezonde basis

Serveersuggestie : linzengehakt met stoofpotje van zomerse groenten
Dit recept heb ik al eens gepost om mijn andere blog, en het kan op veel bijval rekenen, vandaar dat ik het in dit " receptenarchief" graag herneem.
Gehakt wordt veel gebruikt in "kindergerechtjes"...lasagne, moussaka, pastasaus.....
Een vegetarisch alternatief is dus handig. Vandaar het "linzengehakt". Alle hoeveelheden zijn een benadering, speel er gerust mee...Ik maak dit gerecht in mijn geweldige snelkookpan, maar dit kan uiteraard ook in een gewone kookpot. Dan moet je wel rekening houden met een iets langere kooktijd (ongeveer 20 min op een heel zacht vuurtje laten pruttelen). Er kan dan ook meer vocht verdampen. Dus kijk af en toe eens na of het niet "droogkookt".

  • 1 ui
  • 1à2 teen look
  • 2 wortelen
  • 2 kopjes gedroogde groene linzen
  • 1 fles tomatenpassata
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • peper/zout
  • 1 bouillonblokje
  • 2 koppen rode wijn.
  • basilicum
  • 1 laurierblad
  • olijfolie

Fruit de gesnipperde ui in olijfolie
Voeg worteltjes toe, laat 2 minuten stoven
Blus met de rode wijn, even laten opkoken, en voeg de tomatenpassata toe
Voeg bouillonblokje en kruiden toe
Roeren
Voeg de linzen en de look toe
Vul aan met water tot de linzen net onder staan ( dit is meestal niet nodig, de linzen staan "onder" door de passata en rode wijn).
Zet het deksel erop en laat 10 min onder druk koken op een zacht vuurtje.
Goed opletten dat het niet aanbrandt!
Vuur afzetten en nog 10 min laten rusten. Dan ziet het er ongeveer zo uit :

Gehakt bevat gemiddeld 0.8mg ijzer per 100g. Gekookte linzen bevatten 2.4mg ijzer per 100 g (en nog veel andere goede dingen). Bovendien zijn linzen bijzonder lekker. Als je er nog verse peterselie ( vitamine C!) bijdoet, dan wordt het ijzer in de linzen nog beter opgenomen! De alcohol in de rode wijn verdampt volledig tijdens het koken ( het kookpunt van ethanol=consumptie-alcohol is 73°C, boven die temperatuur verdampt het dus...). Je zal er dus niet dronken van worden.

noot : je kan dit gehakt in een grotere hoeveelheid maken en invriezen in porties.

1 opmerking:

  1. Ik heb dat gisteren eens geprobeerd en het is inderdaad heeeerlijk en niet duur noch moeilijk. Ook de andere gezinsleden vonden het om van te smullen (en dat deden ze dan ook) en gans de keuken geurde zalig!

    Ik heb geen snelkookpan en hier heeft het ongeveer een half uurtje zacht gesudderd.

    BeantwoordenVerwijderen