vrijdag 6 augustus 2010

Groenten verstoppen part 2



Groenten in een gerecht waar je ze niet in verwacht....
Ziehier mijn versie van de Amerikaanse klassieker : wortelcake. Volledig goedgekeurd door manlief, zusje, grote broer, zwangere vriendin, de overburen..., en dus geschikt voor het hele gezin en omstreken.
Dit recept is in de inhoudsmaat "a cup". Op het eerste zicht een hel, maar eigenlijk véél eenvoudiger dan koken met een weegschaal. Je zoekt je gewoon een kop, beker, anything waar net 200 ml water in past, en je hebt "a cup". Ik heb even moeten zoeken in mijn keuken, maar nu zijn alle" cupreceptjes" een stukje cake! Je vult de kop gewoon tot aan de rand met bloem, suiker... en je hebt "a cup of ..."
O ja, dit recept is vegetarisch. Wie dit wil maken zonder eitjes, moet op zoek naar een eivervanger. Een ei kan je in dit soort gebak vervangen door een halve geplette banaan, of 1/4 cup appelmoes( zonder stukken), of een combinatie. Ik gebruik meestal banaan, maar hou er wel rekening mee dat je gebak dan een beetje naar banaan smaakt.
Wat heb je nodig
  • 3 eitjes
  • 1/2 kop olie ( maïsolie en een beetje olijfolie)
  • 2 koppen bloem
  • 1 kop suiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 koppen geraspte wortel ( liefst zelf geraspt, en niet gekocht geraspt)
  • 1/2 kop walnoten
  • 1/2 kop rode vruchten naar keuze of bosbessen ( diepvries of vers)
  • 2 eetlepels honing of tarwe/rijststroop
Doe de rode vruchten in een pannetje, samen met honing of tarwe-of rijststroop, en breng aan de kook, zodat het meeste vocht eruit is.
Breek de walnoten in kleine stukjes. Rasp de worteltjes ( ik had er zo'n 6 grote nodig voor 2 cup). Neem 2 aparte kommen, 1 voor de droge, en één voor de natte ingrediënten.
Vermeng alle natte ingrediënten ( ook de rode vruchten) met elkaar, en meng, in de andere kom, alle droge ingrediënten. Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een vorm in met wat olie.
Meng nu snel alles( droog en nat) door elkaar. Stort alles in de ingevette ovenschaal, en als de bliksem de voorverwarmde oven in.
Bakken op 180°C gedurende 35à45 min, of tot een breipriem er droog uitkomt.
Waarom moet alles zo snel gaan? Vanaf het moment dat je de droge en natte ingrediënten mengt, start er een chemische reactie die CO2 gas vrijmaakt. Deze CO2 gasbelletjes zorgen voor een luchtige cake. Maar dat gas moet wel gevangen worden in de cake naarmate dat het deeg vaster wordt door te bakken. En dus moet je snel zijn ( alé, een paar minuten tijd heb je wel..)
In de VS serveren ze er meestal een creamcheese icing bovenop.
Niet echt nodig, maar voor de liefhebbers het recept:
  • 125 g mascarpone
  • 25 g roomboter
  • 175 g poedersuiker
  • 1 theelepel warm water.
Alles mengen en over de cake smeren. Maar even lekker zonder hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten