maandag 13 december 2010

In het groentenpakket: aardpeer



Aardpeer ofte topinambour, je zal ze misschien in de supermarkt niet zo snel in je mandje leggen (als ze dat daar al hebben) maar wie een biopakket heeft, of (vriendjes met) een biotuin komt ze vast wel tegen.

Maar wat doe je daar nu mee?
Je kan er puree mee maken, in schijfjes frituren, of mijn suggestie van vandaag: klaarmaken in de oven.

Hiervoor neem je een 6-tal grote aardperen, schil ze, doe ze in kleinere stukken. Leg ze in de ovenschaal, besprenkel ze met fijngesnipperde look, grof zeetzout, wat peper uit de molen, olijfolie en gekneusde verse rozemarijn uit de tuin ik gebruikte zelf de blaadjes van een tak van ongeveer 20cm
Laat 30 min in een oven op 200 graden en als kers op de taart leg je er fijne plakjes brie bovenop de laatste 5 minuten. (Check eerst eens of je aardperen al gaar zijn dan, want dat is dan wel de bedoeling)

Suuuuperlekker!
Smakelijk.

3 opmerkingen:

  1. hier heb ik ze wel gevonden in de supermarkt. Ik plantte er een paar in de tuin. Het worden hele mooie hoge planten, en als je ze aan het einde van het jaar oogst plant je gewoon een van de knollen terug en eet de rest op. Easy peasy!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey!!
    Klopt!
    Aardpeer(ook Jeruzalem artisjok genoemd) is bijna een woekerplant. Eens die in de grond zitten,heb je gegarandeerd een prachtoogst....jaar na jaar. Wil je het wat binnen de perken houden, dan plant je ze beter in een kweekbak ofzo. En er even vorst over laten gaan zou de smaak verbeteren!! En ze zijn héérlijk natuurlijk!!
    Groetjes!!
    MV

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook hemels:
    Aardperen schillen en koken. Grof pureren. Geraspte kaas erover en dan in de oven. Njam.

    BeantwoordenVerwijderen