zondag 28 maart 2010

Rauwkost


Mijn kindjes eten eigenlijk best graag rauwkost, vooral dan de zomerse groenten: tomaten, komkommer, radijsjes,...
In de winter is het wat moeilijker om hen te laten genieten van een salade. We kopen dan geen tomaten, sla of komkommer omdat we meeleven met de seizoenen en enkel lokale seizoensgroenten kopen, via ons groentenabonnement.

Als de winter overgaat in de lente probeer ik toch al wel wat zomer in ons bord te toveren door winterse groenten (winterpostelein, witte kool, witlof) te combineren met wat lente (rucola, wortel) en wat zoet (appel, rozijnen)
Dit alles samen serveren met wat simpele maar toch heerlijk lekkere dressing gemaakt van walnootolie en frambozen (confituur in de winter of verse frambozen in de zomer) maakt een superlekkere salade voor elk moment van de dag, die door de zoete accenten ook erg geapprecieerd wordt door de kinderen.

Door walnootolie te combineren met framboos, krijg je een zeer lekkere nootachtige toets in een salade. Bovendien is walnootolie een lekkere en gezonde (plantaardige) bron van omega 3 (alfa-linoleenzuur) en is daardoor een uitstekend voedingsmiddel voor mensen die geen vis eten.

Walnootolie kan ook toegevoegd worden aan de groentenpap voor baby's als vetstof.

dinsdag 2 maart 2010

Vieruurtje met appel


Er is bij kinderen vaak een soort overgangsmoment in de voedingen waar ze al graag iets willen kauwen, maar nog niet genoeg tanden hebben om harde fruitsoorten te gaan in stukjes bijten. Dit is de periode dat de banaan bij velen de grote favoriet is, die kan fijngemaakt worden met het tandvlees.

Ik heb voor de moment 2 kindjes in mijn opvang die in die 'fase' zitten, en ik wil ze natuurlijk ook graag wat afwisseling geven.

Ik maakte vandaag een heerlijk vieruurtje, heel eenvoudig en snel klaar te maken.

Nodig: 3 grote appels, 2 eetlepels amandelen (fijngemalen), een snufje kaneel en enkele verse muntblaadjes, in kleine stukjes gescheurd.

De appeltjes worden geschild en in kleine stukjes gedaan en gestoofd tot ze lekker zacht maar toch nog wat stevig zijn. De rest van de ingrediƫnten eronder roeren en klaar!

Dit is niet alleen lekker voor de kleintjes, ook oudere kinderen vinden dit lekker, om van 'de grote mensen' nog te zwijgen.

Een ideaal gerechtje voor deze dag. Door de kaneel heeft het nog iets winters, de munt wijst al richting lente. Net als het zonnetje op deze mooie dag.