zaterdag 31 juli 2010

ontbijt / brunch ....vegan pancakes!

Supermakkelijk, supersnel en supersmakelijk....
Minipannekoekjes!

Nodig voor ongeveer 15 stuks:

*1 banaan
*1cup (260ml) soyamelk natuur
*1cup (240gr) zelfrijzend bakmeel of gewoon meel met wat bakpoeder erbij
* 2el plantaardige olie
*snufje zout
*1zakje vanillesuiker

Dit alles in een pot of maatbeker doen, de staafmixer erin zetten tot je een glad beslag bekomt en je deeg is klaar. Ik gok op.... 2 a3 minuten werk.

Daarna bakken:
Pannenkoekepan lichtjes invetten en met een kleine pollepel wat deeg in de pan doen, zodat je een cirkel hebt van ongeveer 10 a 15cm doorsnede. Op die manier bak ik 3 pannekoekjes op 1 pan en gaat het goed vooruit. Het deeg is iets dikker dan gewoon pannekoekenbeslag want het is de bedoeling dat de pannekoeken ook iets dikker zijn (het zijn geen flensjes - die kan je er wel van maken als je meer soyamelk in het beslag doet)
Als het deeg bovenaan bijna droog is draai je ze al om, zodat ze niet aanbranden.
Ook het bakken gaat heel snel en is niet langer dan 10 minuten werk.

Daarna eten:
De pannekoeken zijn allemaal verorberd door mijn mannen tegendat ik de kans heb gevonden om 1 deftige foto te nemen van een pannekoekje. Mijn favoriete serveersuggestie: met ahornsiroop! Kan ook met suiker of confituur, met fruit, of gewoon zonder iets, uit het vuistje.

Nog enkele tips:
Deze pannekoekjes kan je makkelijk 3 maanden bewaren in de diepvries. Dus op een luie zondagmorgen of als je bij het ontbijt plots vaststelt dat er geen brood/ontbijtgranen meer zijn: uit de diepvries halen, even in de oven of op de pan en klaar, niets aan de hand.
Stel dat je je bananen uit het oog veloren bent en ze allemaal ineens overrijp dreigen te worden: gewoon wat pannekoekjes bakken en klaar, niets aan de hand.
De allerkleinsten kunnen dit zeker ook al mee-eten, vanaf ongeveer 10 maanden of zelfs vroeger als ze aangeven er al klaar voor te zijn. Eet je kindje al een boterham mee? Dan kan dit ook! (liefst zonder extra suiker in dat geval)

donderdag 29 juli 2010

op de boterham

Als vegetariër en als veganist is het niet altijd eenvoudig om boterhambeleg te vinden of zelf te maken.
Vandaar een paar ideetjes...

Quorncurry : vegetarische "kipcurry"
  • 2 quornfilets
  • 1 groentebouillonblokje opgelost in 300 ml à400ml water
  • mayonaise
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1/4 geraspte wortel
  • 1/4 van een tomaat
  • lente-uitje
Neem 2 quornfilets, kook ze in een stevige groentebouillon, neem de filets uit de groentebouillon.
Trek de filets met 2 vorken uiteen in "draadjes". Laat afkoelen.
Voeg er mayonaise, 1 theelepel currypoeder en meng goed.
Voeg er 1/4 geraspte wortel, en 1/4 van een tomaat (zeer fijne schijfjes) aan toe. Werk af met een lente-uitje. Best een paar uur op voorhand maken, dan kunnen de smaken zich goed mengen.
noot 1: ik vind madrascurry hier niet zo bij passen, ik gebruik de gewone gele currypoeder.
noot 2 : variant : doe er cocktailsaus bij of andalousesaus ....

Tofucurry : veganistische versie
Ditzelfde kan je ook doen met een overschotje tofu en vegan mayo. Dan heb je de vegan versie. (zie foto)


Wittebonen-kikkererwtenspread : veganistisch
  • 1 bokaal witte bonen
  • 1 blik kikkererwten
  • het wit van 1 prei in olijfolie aangestoofd in 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje look, in schijfjes, en heel even meegestoofd met de prei
  • 3 eetlepels olijfolie
  • citroensap naar smaak
  • 1/2 tl komijnpoeder of naar smaak
  • 1/2 tl paprikapoeder of naar smaak
  • 1 tl currypoeder of naar smaak
  • gladde peterselie of korianderblad: 1 handvol
Alles goed doormixen in de blender of met een staafmixer tot het een gladde puree is.
Dit recept is gebaseerd op een recept van de groene prinses

Houmous op verschillende wijzen
  • 1 blik a 225 gram kikkererwten
  • 2 grof gehakte tenen knoflook
  • 3 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels tahini( bij Turkse winkels, natuurvoedingswinkel)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • naar keuze : zongedroogde tomaten(-tapenade) / zwarte olijven
  • eventueel wat verse bladpeterselie
Alles in de blender en mixen maar. Vooral de houmous met zwarte olijven vind ik heerlijk.
op de foto: linksonder: Wittebonen-kikkererwtenspread; rechtsboven : houmous met zongedroogde tomatentapenade.

woensdag 28 juli 2010

Pesto in vijf minuutjes

Van een tiental lange stengels basilicum uit de tuin of het biopakket (of als je het in de supermarkt koopt: een ganse pot) pluk ik alle blaadjes, daar doe ik 15 pistachenootjes bij, 5 amazonenoten en een 10tal pecanoten. Daar doe ik nog 1 teentje knoflook bij, wat peper en wat zout en ongeveer 130ml goede olijfolie.
Daar zet ik dan mijn mixer in. Dat is zaaaaalig lekker. Vooral op een puntje geroosterd brood met wat tomaatjes en een olijfje of op sesamcrackertjes of bij pasta uiteraard, of op pizza... de mogelijkheden zijn eindeloos.
Zo merk je vanzelf dat er zelfs geen kaas in pesto moet om erg lekker te zijn.
Laat mij u wel volgende tips meegeven:
*gebruik enkel biobasilicum
*voeg de olie niet in een keer toe maar check af en toe de consistentie. De ene keer heb je wat meer nodig dan de andere.
* eigenlijk moet je dit om echt goed te zijn in een vijzel klaarmaken maar dat heb ik niet. Probeer het gerust eens uit en laat het mij weten.
* dit is één van mijn truukjes om mijn kindjes noten te laten eten. Aangezien wij geen vis eten is het belangrijk dat ze af en toe noten en notenolie binnenkrijgen en op deze manier is dat geen enkel probleem.
* een restje kan je makkelijk bewaren in een glazen bokaaltje met schroefdeksel. Duw de pesto goed op de bodem en zet een dun laagje olijfolie op de pesto. Bewaren in de koelkast.

theekoek

Ik zag een fotootje bij Celestine, volgde een linkje naar Libelle en gaf er vervolgens mijn eigen draai aan, omdat ik graag roei met de riemen die ik in huis heb en omdat ik graag volledig plantaardig gebak maak, wat origineel niet het geval was.


Voor ons lekkere vieruurtje had ik hetvolgende nodig:

100gr sultanarozijnen
200 gr gedroogde pruimen, ontpit en in kleine stukjes
250 ml kokend water en een zakje thee (ik gebruike darjeeling)

225gr zelfrijzend bakmeel
35gr gemalen amandelen
100gr ruwe rietsuiker
2 grote eetlepels witte yofu
2 eetlepels soyamelk
1eetlepel zonnebloemolie
1 koffielepel speculooskruiden
wat geschaafde amandelen

Het droge fruit wordt 5u geweekt in 250ml thee en daarna afgieten.
Het geweekte fruit samen met de andere ingrediënten (uitgez de geschaafde amandelen) mengen en goed roeren.
Het deeg in een ingevette bakvorm voor brood of cake doen, besprenkelen met de geschaafde amandelen en 50 minuten bakken op 180°. Hoe eenvoudig kan lekker zijn?


Laten afkoelen en smullen maar. Smakelijk!


Bijna geen vet dus in deze koek en hoewel heel zoet toch ook niet te veel suiker. Wat zit er dan wel in? Vooral veel vezels, B-vitamines en mineralen als ijzer,magnesium, calcium en kalium en koolhydraten. En dat alles dankzij het gedroogde fruit.
Van rozijnen zijn mijn eigen kindjes dan ook stapelgek, zij krijgen dat af en toe als snoepje en zouden zo de ganse doos opeten.

tofu klaarmaken voor kleine kindjes


De eerste keer dat ik een roerbakgerecht klaarmaakte met tofu leek het op, welja, Wiskas?
Sindsdien heb ik veel geleerd....Als je vertrekt van een blok tofu ( medium van consistentie, het type dat je meestal vindt in supermarkten en natuurvoedingswinkels), dan zijn er een aantal tips om tofu tijdens het bakken stevig te houden.
Nadat je de tofu hebt gekocht, laat je alle water weglekken, en je vriest het gehele blok in. Het voordeel hiervan is dat het water in alle kleinste compartimentjes van de tofu bevriest, uitzet, en de wanden van die compartimenten doet breken. Als je het dan opnieuw ontdooit, dan krijg je er zeer veel water uit, en je hebt ook een meer "open" structuur.( lees : de tofu lijkt op een spons)
Je dept de tofu na het ontdooien heel goed droog. Ik gebruik daarvoor een aantal propere keukenhanddoeken en wat gewichtjes ( een pak melk of zo). Dan kan je hem snijden in blokjes, of, mijn voorkeur, overlangs in 2 grote plakken.
Bakken in de pan met wat olijfolie.
Wil je toch wat extra smaak toevoegen, marineer de plakjes dan in een beetje olijfolie met basilicum, verse tijm, of andere groene kruiden.
Daarna gewoon bakken in de pan. In principe heb je dan geen extra olie nodig.
edit : voor de aller-allerkleinsten mag je tofu vanaf 6 maanden geven. Kook de tofu dan gewoon mee met de groenten, en plet alles met een vork. Als je de tofu bakt, wees dan voorzichtig met te veel olijfolie. Zeker bij de allerkleinsten zou dat de darmpjes overstuur kunnen maken. Let op : olie is wél héél erg nodig, maar bij de allerkleinsten is een theelepeltje plantaardige olie per papje genoeg.

noot : Als je de tofu klaarmaakt voor kleine kindjes of baby's, pas je best op met een zoute marinade ( zout is niet zo goed voor de nieren én de smaakontwikkeling). Dus beter geen sojasaus voor baby'tjes. Pas ook op met Marmite. Dat is erg zout, en is eigenlijk gist, wat tot veel darmkrampjes kan leiden. Gebruik ook liever geen sherry of mirin ( dat spreekt vanzelf). Baby's smaak is nog niet vervormd, en wat smaakloos lijkt voor ons, is een lekker hartig hapje voor hen!

tofusticks




Kindjes laten eten ( en alles leren eten) is niet altijd eenvoudig...maar wat ze meestal wél lusten is " vlezeke in een jasje". ( let wel : gééén vlees te bespeuren in onze keuken).
En natuurlijk kan je allerhande prefab schnitzeltoestanden kopen die vegetarisch zijn, maar je maakt het net zo makkelijk ( en lekker én gezond) zelf.
Dus : getest en goedgekeurd door Zus : tofusticks, geïnspireerd door een recept uit het onvolprezen EVA magazine.
Wat heb je nodig ?
  • Tofu
  • sojasaus ( japanse of tamari, géén ketchap manis, dat is zoete sojasaus)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel maïzena
  • 30 ml water
  • p/z
  • paneermeel
  • paprikapoeder
  • olijfolie
Bereid de tofu voor zoals hier beschreven. Snij er repen van van 1.5 cm 2 cm dik van ( formaat fish-stick)De marinade laat je afhangen van de leeftijd van je kindjes : hoe jonger, hoe minder zout. Voor Zus en Grote Broer ( 4, en bijna 2.5 j) marineer ik al in een beetje sojasaus met look.
Maak een papje van de maïzena met de bloem en het water. Goed roeren, het zou nog een beetje vloeibaar moeten zijn. Wentel de tofureepjes erin.

Meng het paneermeel met paprikapoeder, zout en peper naar smaak. Wentel de tofureepjes nu in het paneermeelmengsel.
Bakken in de pan met olijfolie of sojabakboter.

Noot : Je kan gerust verder experimenteren met een marinade van ananassap, appelsap, tomatensap, aangevuld met wat sojasaus.....
Noot2 :je kan het paneermeel ook in een plastic zakje doen en daar dan de tofu in doen, schudden en het paneermeel zit overal. Maar ik ben geen fan van teveel plastic...dus liever zonder.
Noot 3 : je kan ook kant-en klaar gekruid paneermeel kopen, maar daar zitten smaakversterkers in, en die vermijd ik liever.

dinsdag 27 juli 2010

linzengehakt : een heerlijk gezonde basis

Serveersuggestie : linzengehakt met stoofpotje van zomerse groenten
Dit recept heb ik al eens gepost om mijn andere blog, en het kan op veel bijval rekenen, vandaar dat ik het in dit " receptenarchief" graag herneem.
Gehakt wordt veel gebruikt in "kindergerechtjes"...lasagne, moussaka, pastasaus.....
Een vegetarisch alternatief is dus handig. Vandaar het "linzengehakt". Alle hoeveelheden zijn een benadering, speel er gerust mee...Ik maak dit gerecht in mijn geweldige snelkookpan, maar dit kan uiteraard ook in een gewone kookpot. Dan moet je wel rekening houden met een iets langere kooktijd (ongeveer 20 min op een heel zacht vuurtje laten pruttelen). Er kan dan ook meer vocht verdampen. Dus kijk af en toe eens na of het niet "droogkookt".

  • 1 ui
  • 1à2 teen look
  • 2 wortelen
  • 2 kopjes gedroogde groene linzen
  • 1 fles tomatenpassata
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • peper/zout
  • 1 bouillonblokje
  • 2 koppen rode wijn.
  • basilicum
  • 1 laurierblad
  • olijfolie

Fruit de gesnipperde ui in olijfolie
Voeg worteltjes toe, laat 2 minuten stoven
Blus met de rode wijn, even laten opkoken, en voeg de tomatenpassata toe
Voeg bouillonblokje en kruiden toe
Roeren
Voeg de linzen en de look toe
Vul aan met water tot de linzen net onder staan ( dit is meestal niet nodig, de linzen staan "onder" door de passata en rode wijn).
Zet het deksel erop en laat 10 min onder druk koken op een zacht vuurtje.
Goed opletten dat het niet aanbrandt!
Vuur afzetten en nog 10 min laten rusten. Dan ziet het er ongeveer zo uit :

Gehakt bevat gemiddeld 0.8mg ijzer per 100g. Gekookte linzen bevatten 2.4mg ijzer per 100 g (en nog veel andere goede dingen). Bovendien zijn linzen bijzonder lekker. Als je er nog verse peterselie ( vitamine C!) bijdoet, dan wordt het ijzer in de linzen nog beter opgenomen! De alcohol in de rode wijn verdampt volledig tijdens het koken ( het kookpunt van ethanol=consumptie-alcohol is 73°C, boven die temperatuur verdampt het dus...). Je zal er dus niet dronken van worden.

noot : je kan dit gehakt in een grotere hoeveelheid maken en invriezen in porties.

maandag 26 juli 2010

Even voorstellen...


Dag lieve allemaal...
Op vraag van Sabine zal ik hier af en toe een veggie-ideetje achterlaten. We hebben er in ons gezin alles samen al ongeveer 40 vegetarische jaren opzitten, dus ideeën genoeg. Zowel Maman Verte als manlief leven al jaren vegetarisch. Maman Verte is nu zelfs even veganistisch, manlief is partime-veganist. Zusje,onze oudste dochter,is nu 4 jaar en 's werelds meest kieskeurige eter. Grote Broer is 2 jaar, en is dol op groene olijven met look, op deze foto in combinatie met dit menu. Baby (4 maanden) drinkt alleen nog mama's melk.
Welke recepten mag je verwachten?
Een beetje van alles: recepten voor baby's, peuters en kleuters, voor drukbezette kookmama's-en papa's, voor vleesverlaters en flexitariërs, voor wanhopige ouders met vleesweigerende pubers..., maar vooral recepten voor grote en kleine mensen die graag genieten.
Want we gaan voor niets minder dan LEKKER ETEN (hoewel mijn dochter daar wel eens vraagtekens bij durft te plaatsen).
Op Sabines blog en mijn blog kan je terecht voor ideeën voor ecologisch leven in het algemeen.
Tot snel!
Maman Verte

Twee kunnen meer dan één

Een virtuele soulmate gevonden in Maman Verte, die mijn uitnodiging om haar héérlijke vegetarische recepten ook hier te delen, aanvaarde.
Twee auteurs dus vanaf nu, dus vaker een lekker recept, nog meer inspiratie en nog meer ideetjes. Hier heb ik trouwens niet lang over hoeven nadenken.... ik maakte namelijk vandaag haar vegetarische moussaka en was meteen overtuigd dat ik aan het juiste adres zat.... het was verukkelukkelukkelijk!

Neem zeker ook eens een kijkje op haar blog, het is beslist de moeite!

woensdag 21 juli 2010

Spiesjes met kruidige koftaballetjes



Een receptje uit het 'Donderdag veggiedag kookboek'.. heerlijk lekker op een zonnige dag.

Nodig:
1/2 ui of een klein uitje
1 teentje knoflook
50gr wortel
3 stengels bleekselderij
265gr flageoletbonen (uit blik, uitgelekt gewicht)*
100gr pistachenoten natuur**
100gr volkorenbrood (mag oud gedroogd brood zijn)
2 koffielepels garam masala
1 koffielepel gemalen koriander
1 koffielepel gemalen komijnzaad
olijfolie
peper en zout

Je doet het zo:
. pel en snipper de ui en de knoflook, rasp de wortel en hak de bleekselderij
. maal de noten en het brood
. stoof de ui glazig, voeg knoflook en bleekselderij toe
. spoel de bonen, laat uitlekken en vermeng ze met de overige ingrediënten. Prak alles goed door elkaar, eventueel met een pureestamper
. vorm van het mengsel kleine platte balletjes en rijg ze op spiesjes
. bak de spiesjes kort aan beide zijden

* flageoletbonen in blik zijn te koop bij delhaize van het huismerk... uiteraard vind je ze ook (gedroogd of in blik) in de meeste natuurvoedingswinkels


**vind je geen pistachenoten natuur,  maar enkel de gezouten variant? Gebruik dan gerust die, maar laat extra zout achterwege.

In het Donderdag Veggiedagkookboek staan nog veel andere lekkere receptjes en originele ideeën. Te koop in de boekhandel of -nog voordeliger- bij EVA vzw.

Wij aten deze spiesjes met volle rijst en met een lekkere zelfgemaakte veganaise. Veganaise is een 100% plantaardige variant van mayonaise en is supersimpel te maken. Hier volgt een voorbeeldje. Je kan dit een week lang bewaren in de koelkast. Zonder kleurstoffen, aroma's of bewaarmiddelen, dus gezonder dan wat je in de winkel koopt. Dit is geschikt voor alle toepassingen waarvoor je nu gewone mayo gebruikt.

Nodig:
1,5 dl zonnebloemolie
1dl soyamelk natuur
1 koffielepel mosterd
peper en zout
1eetlepel appelazijn.

Deze dingen allemaal in een hoge smalle pot doen, de mixer eens goed inzetten en klaar! Zo simpel is dat.
Ik deed er nog pijpajuin (1tje) een klein teentje knoflook en een beetje peterselie bij om het extra lekker te maken en het een aparte smaak te geven.

Weet trouwens dat er sinds kort ook een facebookpagina is voor de EVA ouderwerking. Wie de 'vind dit leuk' button induwt krijgt op tijd en stond nieuwtjes en nuttige informatie rond vegetarisch/ecologisch opvoeden te lezen.

dinsdag 6 juli 2010

Snack/snelle lunch

Snel klaar en überlekker: een boterham belegd met kaas, dunne appelschijfjes en seitan.... even onder de grill en klaar.
De kaas kan je uiteraard ook vervangen door een vegan versie, helaas nog iets moeilijker te krijgen hier in België.

ontbijtsuggestie

Als ontbijt is er weinig lekkerder dan een bord met vers fruit, overgoten met witte yofu en daarop een korstje van cruncho (ontbijtgranenmix met vooral quinoa van de wereldwinkel) met eventueel hier en daar een spatje ahornsiroop voor de echte zoetebekken.
Ook de kindjes lusten dat hier graag, hoewel ze voor de rest niet zo muesli-achtig aangelegd zijn.