woensdag 27 oktober 2010

Wat doe ik met mijn biopakket? - Andijvie

Ik ben niet zo zot van andijvie, zeker al niet rauw. Je zal het met mij eens zijn dat het een schande is dat die groente hier al een paar keer van ons biopakketbakje naar de compost is verhuisd. Dat is niet de bedoeling!
Vandaar dus een simpel en lekker receptje met (krul)andijvie.

Nodig:
een krop andijvie, het onderste eraf gedaan en de bladen in stukjes van +/- 5cm (gespoeld)
een sjalotje
een teentje look
een eetlepel provencaalse kruiden
een halve theelepel herbamare (dat is kruidenzout van A.Vogel, je kan ook gewoon peper en zout nemen)
een pakje alpro tofureepjes lichtgekruid
alpro soja bakken en braden
een pakje sojaroom
een half handje pistachenoten, grof gehakt.

-> verhit de pan, doe een flinke neep B&B in de pan. Stoof sjalotje glazig, pers de look erboven uit. Voeg dan de andijvie toe en roer tot ze is geslonken. Dan gaan de tofureepjes erbij en de kruiden en op het laatste een brikje sojaroom en de stukjes noten. Voila, klaar. Simple come bonjour.

Dit serveerde ik mijn kroost samen met een slaatje van winterpostelein, veldsla, geraspte wortel, geraspte rode biet, rozijntjes en geraspte appel en met een mengeling van 3 soorten rijst en tarwe (gekookt in water met een bouillonblokje maar verder niets)


Dit was heerlijk lekker deze middag... en zo kwamen weer een heel aantal verschillende soorten vitaminen en mineralen aan bod in een maaltijd. Want vergeet niet: ons lichaam is een ecosysteem op zijneigen (dat uiteraard niet losstaat van het grotere geheel) en is ook gebaat bij een zo groot mogelijke biodiversiteit ;-)


Ennnn.... wie mijn tip van de klimaatbeurs heeft opgevolgd merkt ook op dat een aantal dingen van die ingredienten in zijn/haar goodiebag zaten. Wie voor zo een goodiebag nog een herkansing wil kan zich nog inschrijven voor de brunch van de ouderwerking in Aalst (14 november 2010 van 11 tot 13u30) er zijn nog enkele plaatsjes vrij. Info en inschrijvingen via ouders@vegetarisme.be

Voor de kleintjes





Het is lang geleden dat ik nog eens een ideetje blogde voor een papje voor de kleintjes. Hier aten ze gisteren Quinoa, rode linzen, rode biet en appel... en smullen dat ze deden!
Rode bietjes gaar ik in mijn snelkookpan. In een gewone pot moeten ze toch al gauw meer dan een uur pruttelen, in een snelkookpan op 20 minuten. Laat dat nu net ook de tijd zijn dat quinoa, rode linzen en appel (samen) in een gewone pot ook nodig hebben om gaar te koken.
Prakken of mixen, een beetje vetstof erbij en klaar...
Dit is ook nog een prima idee als het over afvalarm koken gaat. Peulvruchten en granen koop ik namelijk altijd in grote verpakkingen (en doe ze dan in een glazen pot voor betere afsluiting bij het bewaren) en met zo weinig mogelijk verpakking.
Heb ik al gezegd dat peulvruchten (de linzen) en granen (de quinoa) samen een evenwichtige eiwitbron vormen?

dinsdag 19 oktober 2010

pompoen-bonenstoofpot

Een lekkere combinatie! Het is sowieso een goed idee om verschillende kleuren groenten te serveren in 1 maaltijd, niet enkel owv het visuele aspect, maar ook omdat er in groene groenten andere voedingsstoffen zitten dan inde oranje soorten.
Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, van zeer zoet tot minder zoet, van sappig tot zetmeelachtig. Voor dit recept neem ik liever geen te zoete soort.
Princessenboontjes mogen vanaf 6 maanden, pompoen vanaf 4 maanden. Maak je dit klaar voor kindjes onder 1 jaar, laat dan de sjalotjes, de wijn en de Spaanse kruiden. Kruid dan enkel met bonenkruid, tijm en laurier.

Wat heb je nodig
  • 1 kg princessenboontjes ( eventueel diepvries)
  • 4 salotjes, fijngenipperd
  • ongeveer 250 à 400 g schoongemaakte pompoenblokjes
  • 2 tomaten in blokjes gesneden (of wat tomatenpassata)
  • spaanse kruiden van Ducros (look, paprika, piment, ui, kurkuma=geelwortel,bonenkruid, zwarte peper, laurier )
  • optioneel : 1 glas witte wijn
  • olijfolie
De sjalotjes in olijfolie aanstoven, de tomaten toevoegen, eventueel blussen met witte wijn, de pompoen kort meestoven, en de boontjes toevoegen. ( als het diepvriesboontjes zijn, voeg ik ze gewoon in bevroren toestand toe, maar ik kook wel met een snelkookpan...)
Beetje water toevoegen, eventueel wat miso of sojasaus erbij, en laten stoven tot het gaar is. Alles goed mengen, opdienen met rijst en een gebakken quornfiletje.

trio van herfstgroenten en appel


Een goede manier om die geweldige, heerlijke knolselder verkocht te krijgen aan de kindjes

Wat heb je nodig? voor 4 stevige, grote porties

1/2 knolselder
Evenveel pompoen als knolselder
8 stevige winterwortelen
1 appel
Herbamare van Vogel( voor hele kleine kindjes : liever geen zout toevoegen!)
rozemarijn
tijm
2 laurierblaadjes
zwarte peper
olijfolie/soja bakken en braden

Alles in kleine blokjes ( alles 1cm op 1 cm) snijden. De vetstof verhitten in de (druk)kookpan. De knolselder als eerste aanbakken, samen met de rozemarijn en tijm, herbamare en zwarte peper. Laten bakken gedurende 3 minuten.
De worteltjes in blokjes snijden en toevoegen. Even laten meebakken.
De appel in blokjes toevoegen. Beetje water erbij. Deksel op de pan, en gedurende een 10 minuten laten bakken ( tot wortel bijna gaar is).
Blokjes pompoen toevoegen. Deksel terug op de pot, en laten sudderen op zacht vuurtje tot pompoen zacht is.
Eventueel bijkruiden.
Ik vind dit het lekkerst als de knolselder bijna volledig "gesmolten" is. Maar je kan die ook in het begin minder lang laten bakken, zodat je nog stevige blokjes overhoud.

maandag 18 oktober 2010

Warmoes/Pompoenlagangna

Nodig:

1 ui, gensipperd
1 kleine pompoen, in stukjes, als het bio is mag de schil eraan blijven
3 wortelen, in schijfjes
2 teentjes knoflook, in stukjes en geplet
1 potje tomatenpuree
10 grote warmoesbladen, of iets meer als het kleintjes zijn
8 a 10 lasagnevellen die je niet hoeft voor te koken.
1 bouillonblokje of 1 kl bouillonpoeder
een blok tofu

peper en zout
italiaanse of provencaalse kruiden
een handjevol noten: zonnebloempitjes, pijnboompitjes of gebroken hazelnoot
(soya of koe)melk
olijfolie
nootmuskaat

optioneel: kaas en champions

Werkwijze
Verhit de pan en doe er olijfolie in. Stoof de ui en de knoflook glazig. Bak hierin verkruimelde (uitgelekte uiteraard) tofu en kruid met satékruiden (of gebruik in plaats hiervan een bakje tofugehakt, seitangehakt, quorngehakt,...) Voeg nadien stukjes pompoen en wortel toe, en laat sudderen, nadat je een kopje water en bouillonpoeder/blokje hebt toegevoegd. (dit kan je ook vervangen door aftreksel van verse salie)
Als de pompoen en de wortel heel zacht zijn, voeg je tomatenpuree toe en kruid je af, doof het vuur.
Als dit mengsel een beetje te droog is, kan je wat vocht of olie toevoegen. Zo voorkom je dat je een te droge lasagne krijgt, want de lasagnevellen gaan straks ook nog een deeltje vocht absorberen.

Voor de bechamelsaus: verhit olie of boter in een pannetje, voeg hierbij een eetlepel bloem, roer goed en voeg melk of soyamelk toe. Roeren tot een goede saus. Kruiden met peper en zout en nootmuskaat. Als je dat lekker vind kan je wat kaas toevoegen.

In een klein pannetje rooster je even de noten die je gaat gebruiken samen met wat zout.
Als je er champions bijdoet, bak die dan even kort op.

De warmoesbladen laat je even blancheren nadat je steel en nerven hebt verwijderd.

Nadien schikken in de ovenschaal: Begin met een beetje olijfolie in je schaal te doen en een zeer dun laagje pompoenmengsel. Daarbovenop lasagnebladen. Daar komen dan de warmoesbladen, met een dun laagje bechamel (en als je champions hebt gebruikt komen die daar nog eens boven) Dan weer een lasagneblad, dan weer bechamel. Zo tot alles mooi verdeeld is.
Bovenop komen dan de noten of pitten.
 

Bak de lasagne op 200 graden gedurende 35 minuten.
Zet je grill niet aan, want dan zijn je pitten zwart ;-)






























met dank aan Dimi voor de foto's!